Vděčnost – pořád se o ní mluví, ale jak ji žít?

Lítáš v tom taky? V nespočetném pročítání jak být za vše vděčná. Jak se my máme dobře, a proto nemáme nárok si na něco stěžovat. Že je skvělé být pořád pozitivně naladěný. Myslet na dobré věci a ty špatné nechat „odplout“.

A všimla sis i toho, že je vlastně neskutečně těžké toto žít v každodennosti?

Není to vůbec jednoduchý úkol. Chce to čas!

Zkratky nefungují. Začni třeba tím, že si každý den místo deseti minut na telefonu vezmeš papír a tužku a budeš psát. Napiš si tři věci, za které jsi daný den vděčná. Tři věci, které na sobě máš ráda.Můžeš začít vlastním tělem, povahou nebo co tě zrovna napadne. A napiš si jednu věc, kterou na sobě zrovna dnes oceňuješ.

Pár bodů. Můžeš mít odpovědi jen krátké, anebo se rozepsat na celý list.

Já jsem například nesmírně vděčná za svého milujícího manžela. Někdy na něj jsem protivná, přísná nebo naštvaná, ale přesto všechno v něm cítím neskutečnou oporu a neutuchající lásku, která mezi námi proudí. Děkuji za tebe.

A co když tě zrovna nic nenapadá?

Zkus se ptát sama sebe:

  • „Proč (například) nedokážu ocenit nic sama na sobě?“ Odpověď může být, třeba protože nejsem hezká.
  • Zeptej se dál: „Proč ve svých očích nejsem hezká?“
  • „Proč si nedovolíš pochválit sama sebe?“
  • „Proč cítím nepříjemný pocit na hrudi, když mám říct něco hezkého sama sobě?“ Možná objevíš aha moment sama v sobě a zboříš tak nějaký most, který už není potřeba.
  • Neboj se! Dovol si pustit staré a nepotřebné. Piš, škrtej, papír toho snese hodně. Pro mě samotnou je to velmi účinná a ulevující technika a že už jsem těch papírů popsala.
Jsem vděčná za to, že si dovoluji tvořit věci jen tak pro radost. Nevím zdali se mi to podaří. Nevím jak na to. Prostě to nějak zkusím a už samotné tvoření mě zcela pohltí a užívám si ten relax. Děkuji, že si tyto chvíle dovoluj

Pokud začneš s vděčností sama u sebe, uvidíš ji poté mnohem snáz i ve vnějším světě.

  • Vděčnost za zdraví, když uslyšíš houkat sanitku.
  • Vděčnost za dostatek jídla při nákupu potravin.
  • Vděčnost za teplou vodu z kohoutku nebo splachovací záchod.
    Za to poslední jsem byla obzvlášť vděčná po návratu z dovolené v Thajsku. Dovolená to byla skvělá, plná zážitků a krásných míst. Jen záchod s kyblíkem vody a miskou na splachování, zrovna v den, kdy mi bylo blbě od žaludku a já objímala záchod celý den, nebylo to nejlepší. Ale alespoň mám teď na co vzpomínat. Jo a splachovací záchody tam jinak taky mají, jen zrovna tuto noc jsme byli dost v divočině.
Jsem vděčná za každý nový den i navzdory tomu, že je dnes zrovna deštivo. Dostala jsem dar dalšího dne na této Zemi a to je obrovský dar. Jen na to občas v zápalu starostí a úkolů zapomínám a pak zpětně děkuji. Děkuji, protože tento dar tu není navždy.

Abych se ale vrátila k vděčnosti. Možná pro tebe bude toto psaní ze začátku zvláštní, divné, ale časem vše půjde lehčeji.

Co s tebou udělá věta: „Já jsem úžasná“?

Pohladí tě po srdci, nebo někde bodne? Pokud bodne, tak je na čase s tím začít něco dělat. Pokud pohladí, gratuluji! Umíš přijímat pochvalu. Jsi na úžasné cestě, na kterou se mnoho z nás vydává. Na cestě, na které můžeme snít, věřit si a užívat si život tady a teď.

Nehledej v tom tedy žádnou vědu. Piš, co tě potěšilo.

Neber to jako povinnost, ale spíše jako chvilku pro sebe, krátkou meditaci.

Jsem nesmírně vděčná za dar být mámou. Jak někteří říkají, život se ti obrátí naruby, ale stojí to za to. Neměnila bych ani za sto prospaných nocí v kuse, protože to vše mi za to stojí a posouvá mě mílovými kroky opět zpět sama k sobě. Děkuji.

A uvidíš, že za týden už to půjde lépe. A za měsíc už tě budou vděčnosti napadat během dne a nebudeš vědět, kterou psát dříve.

své vděčnosti vykopávámna Instagram Louka ženství, mrkni na ně. A ty se můžeš přidat do komentářů nebo pod #vdecnostzenstvi. Budu moc ráda za inspiraci.

Měj se krásně a měj ráda i sama sebe!

Monika

Další články na blogu

Slavím a rozjímám o životě

Neskutečné, už i já mám tu trojku na začátku. Narozeniny a ještě k tomu 30. Toto letí. Jako malá jsem se na ty třicetileté dívala jako na velké dospěláky. Až já jednou budu mít 30, tak… A najednou je to tady a já se v hlavě cítím pořád jako ta malá divoška. Samozřejmě jsem trochu dospěla, změnila úhel pohledu na mnoho věcí, ale pořád se cítím tak nějak mladě. Změní se to nebo…

Role nevěsty a její kouzlo. Co je to?

Čím to je, že nás tolik láká, kouzlí úsměvy na tváři a baví? Samozřejmě. To první a nejdůležitější je vědomí, že v ten den budeme mít po svém boku prince na bílém koni. Našeho vysněného muže, se kterým budeme sdílet vše dobré i zlé až do smrti. To je ten nádherný začátek celého příběhu.

Co se však za touto rolí a touho po ní může skrývat dál?

Být sám sebou, jde to?

Kdo jsem, kým chci být a jak vlastně vystupuji navenek? Kde jsou mé hranice a respektuji je já sama? Myslím i sama na sebe, nebo jen na ostatní a horu myšlenek „musím“ a „měla bych“?